Zahtjevi poslodavaca o komunikacijskim vještinama iz perspektive studenata - Božić Lenard, Dragana; Pintarić Mlinar, Ljiljana (2019)
Internacionalizacija i visoka razina konkurentnosti odlike su suvremenoga tržišta rada. Zbog svakodnevnih radnih izazova i zahtjeva stručno znanje inženjera elektrotehnike i računarstva više nije dovoljno; kako bi odgovorili izazovima tržišta rada, inženjeri moraju razvijati komunikacijske vještine. Cilj je ovoga rada bio ispitati mišljenja studenata o zahtjevima budućih poslodavaca glede posjedovanja komunikacijskih vještina. U anonimnome je istraživanju sudjelovalo 99 studenata Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, a rezultati su obrađeni programom za statističku obradu SPSS-om. Rezultati pokazuju da studenti očekuju vrlo zahtjevne poslodavce za koje smatraju da će tražiti aktivnoga slušatelja, profesionalizam, poštivanje e-bontona, jezičnu korektnost, izvrsno baratanje standardnom varijantnom hrvatskoga i naprednom razinom engleskoga jezika te suvereno vladanje prezentacijskim vještinama. Spomenuti rezultati upućuju na potrebu implementiranja specijaliziranih kolegija na kojima će se razvijati komunikacijske vještine, ali i revidiranje trenutnih stručnih kolegija na kojima će se, različitim projektnim zadacima, raditi na usavršavanju vještina kojima će studenti biti konkurentni na tržištu rada.
Internationalization and fierce competitiveness are the benchmarks of the contemporary labour market. Everyday challenges and ever-increasing demands have altered the roles of electrical and computer engineers, i.e. in order to rise up to challenges, engineers have to develop communication skills. This paper aimed to study students’ opinions on potential employers’ demands regarding communication skills. 99 students studying at the Faculty of Electrical Engineering, Computer Science and Information Technology Osijek participated in the anonymous survey. The results were processed with the software for statistical analysis SPSS. According to the results, the students perceive their prospective employers as very demanding. They expect that employers will demand an engaged listener, a high level of professionalism, the application of business e-mail etiquette, usage of standardized Croatian and an advanced level of the English language and demonstration of considerable presentation skills. The results point to the imperative need of implementing specialized soft skills courses as well as reviewing and upgrading current technical courses where, by given various project assignments, students will broaden soft skills thus becoming more competitive on the labour market.
Internationalisierung und starke Wettbewerbsfähigkeit sind Merkmale des modernen Arbeitsmarktes. Aufgrund der alltäglichen Herausforderungen und Anforderungen im Arbeitsleben genügen die Fachkenntnisse von Ingenieuren der Elektrotechnik und Informatik nicht mehr; um auf die Herausforderungen des Arbeitsmarktes entsprechend zu reagieren, müssen die Ingenieure ihre Kommunikationsfähigkeiten fortwährend weiterentwickeln. Das Ziel dieser Arbeit war es, die Meinungen der Studenten über die Anforderungen zukünftiger Arbeitgeber an die Kommunikationsfähigkeiten zu erfragen. An der anonymen Erhebung nahmen 99 Studenten der Fakultät für Elektrotechnik, Informatik und Informationstechnologie aus Osijek teil. Die Ergebnisse wurden mit dem statistischen Datenverarbeitungsprogramm SPSS bearbeitet. Die Ergebnisse zeigen, dass die Studenten anspruchsvolle Arbeitgeber erwarten, die von Kandidaten folgende Eigenschaften verlangen: aktives Zuhören, Professionalität, höfliche Umgangsformen in der elektronischen Kommunikation, sprachliche Korrektheit, ausgezeichnete Sprachkenntnisse der kroatischen Standardsprache und fortgeschrittene Englischkenntnisse, sowie sehr gute Präsentationsfähigkeiten. Die erwähnten Ergebnisse deuten auf den Bedarf spezialisierte Lehrveranstaltungen anzubieten, in denen die Kommunikationsfähigkeiten gefördert würden, aber auch auf den Bedarf gegenwärtige fachliche Lehrveranstaltungen zu überarbeiten, so dass darin durch verschiedene Projektaufgaben an der Förderung von solchen Fähigkeiten gearbeitet würde, die Studenten auf dem Arbeitsmarkt konkurrenzfähig machen können.
Bibliografija: str. 85-87.
Sažetak ; Summary ; Zusammenfassung.
Keywords: Komunikacijske vještine -- Stavovi studenata -- Zahtjevi poslodavaca -- Inženjeri -- Anketa