"Lažna vijest" i kršćanska sloboda : nužnost dijaloga - Simon, Benjamin (Array, 2018)
Politički i medijski razvitak našega doba je zastrašujući. Manipulacije gospodare društvenim prostorom. Koncept takozvanog Overtonova prozora pokazuje kako u određenoj sredini putem „lažnih vijesti“, određena, potpuno neprihvatljiva mišljenja postupno postaju dijelom društvenoga konsenzusa. Ne shvaćajući tu mijenu, ljudi su lišeni slobode, osjećajući se sve više bespomoćnima. Prije 500 godina teolog Martin Luther (1483. – 1546.) ustao je protiv takvog pokušaja, braneći svoja teološka uvjerenja od otuđenih i iskrivljenih interpretacija. U svom eseju „O slobodi kršćana“ (1520.) zauzeo je čvrst stav. Dvostrukom tezom – da je kršćanin slobodan čovjek i gospodar svega i nikome podređen te da je ujedno i ponizni sluga svima i svakome podređen, razjasnio je kako vjera i ljubav kršćanina vode u svim njegovim aktivnostima i djelima. U vjeri i ljubavi, razjasnio je Luther, ostvaruje se punoća odnosa između Boga i njegovih bližnjih, ljudskoga roda, pa biti ponizan sluga ne znači odustajati od slobode, već imati snage i hrabrosti ostvariti je! Na temelju četiri dimenzije ideje o slobodi – političke, socijalne, identitetske i dijaloške, Luther daje uvid u svoje razumijevanje slobode koje je primjenjivo i na današnju društvenu situaciju i izazove ovoga doba. Te četiri dimenzije pomažu vjerniku zauzeti jasnu poziciju protiv ciljanih pokušaja obmane prožetih “lažnim vijestima“.