Rizična ponašanja djece i mladih javnozdravstvena perspektiva - Šentija Knežević, Mirela; Kuculo, Iva; Ajduković, Marina (2020)
Adolescencija je period u kojem djeca postaju samostalnija te počinju eksperimentirati s novim oblicima ponašanja, što često uključuje i nepoželjna, rizična ponašanja. Takva ponašanja mogu imati posljedice poput lošijeg mentalnog zdravlja, lošijeg akademskog uspjeha, problema sa zakonom, razvojem ovisnosti i slično, što ima negativan utjecaj na zdravlje i uspješnost u kasnijem životu. U ovom radu pokušali smo dati pregled čestih rizičnih ponašanja kod adolescenata (vršnjačkog nasilja i konzumacije cigareta, alkohola i marihuane) iz javnozdravstvene perspektive, s posebnim fokusom na situaciju u Hrvatskoj, te rizičnih i zaštitnih faktora za razvoj ovih oblika ponašanja).
Adolescence is a time when children become more independent and start experimenting with new forms of behaviour, which are often undesirable or risky. Such behaviours can have consequences, such as poor mental health, poor academic performance, legal problems, addiction, and other issues that have a major negative impact on health and success in later life. In this paper we try to give an overview of frequent risk behaviours in adolescents (peer violence and cigarette, alcohol and cannabis consumption) from a public health perspective with a special focus on the situation in Croatia, as well as to mention risk factors and protective factors for the development of these behaviours.
Bibliografija: str. 79-81.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: Adolescenti -- Rizično ponašanje -- Vršnjačko nasilje -- Alkohol -- Cigarete -- Marihuana