Dobno specifična obilježja spontanih pokreta u dojenčeta : prikaz studije slučaja - Goleš, Julija (Array, 2019)
Uvid u normalnu funkciju fetalnog mozga omogućava nam procjena spontanih pokreta. Spontani su pokreti oni u fetusa i mladog dojenčeta koji se očituju dobno specifičnim obilježjima u dvjema fazama: fazi uvijanja i fazi vrpoljenja. Razlikujemo normalan i tri tipa abnormalnih spontanih pokreta, a to su siromašni, grčevito-sinkronizirani i kaotični spontani pokreti. Istraživanja pokazuju kako je prediktivna snaga procjene najbolja u fazi vrpoljenja, tj. od 2. do 4. mjeseca života. Cilj je ovog istraživanja bio ispitati optimalnost i dobno specifična obilježja spontanih pokreta novorođenčeta u fazi uvijanja i vrpoljenja praćenjem neurorazvojnog trajektorija djeteta bez čimbenika rizika. Kriterij za odabir sudionika ovog istraživanja bio je taj da je sudionik novorođenče iz uredno iznesene trudnoće i bez čimbenika rizika. Sudionik je muško novorođenče rođeno u 40. tjednu uredne trudnoće i bez čimbenika rizika. U svrhu istraživanja primijenjena je globalna procjena spontanih pokreta te detaljna procjena kvalitete spontanih pokreta u fazi uvijanja te je mjerena pojavnost i učestalost specifičnih pokreta prema središnjoj liniji u fazi vrpoljenja. Rezultati istraživanja ukazuju na to kako je dojenče pokazalo siromašan repertoar pokreta u fazi uvijanja koji se kroz fazu vrpoljenja izmijenio i pokazao kao normalan repertoar. Ovakva promjena optimalnosti između tranzicije obrasca spontanih pokreta učestala je kod dojenčadi donesene bez čimbenika rizika te ukazuje na uredan rani neuromotorički razvoj djeteta.