Prevalencija i učestalost konzumiranja psihoaktivnih tvari mladih u odgojnim ustanovama - razlike s obzirom na vrstu ustanove i znanje o psihoaktivnim tvarima - Ricijaš, Neven; Kranželić, Valentina; Leskovar, Lorena (2019)
Istraživanja potvrđuju da adolescenti tijekom odrastanja eksperimentiraju s konzumacijom psihoaktivnih tvari, a glavni motivacijski procesi koji na to utječu vezani su uz želju da se ponašaju u skladu sa socijalnim normama, identitetom koji obilježava individualitet, bijegom od nelagode te samoregulacijom. Stavovi, uvjerenja i znanja o psihoaktivnim tvarima pokušavali su se dovesti u vezu s ponašanjima vezanima uz njihovu uporabu, međutim, rezultati istraživanja pokazuju slabu do umjerenu korelaciju.Temeljni cilj ovog istraživanja stjecanje je uvida u učestalost konzumacije psihoaktivnih tvari mladih s problemima u ponašanju smještenim u odgojne ustanove, dok su specifični ciljevi istražiti razlike u učestalosti konzumacije s obzirom na vrstu ustanove, kao i s obzirom na razinu znanja o psihoaktivnim tvarima.U istraživanju su sudjelovala ukupno N=74 mladića smještena u sustavu pravosuđa (39,2%) i socijalne skrbi (60,8%). Dob sudionika kreće se od 14 do 21 godine (Mdob=16,90; SDdob=1,627). Korišteni instrumentarij je, uz osnovne sociodemografske podatke, ispitao znanja o psihoaktivnim tvarima te životnu i godišnju prevalenciju, kao i učestalost konzumiranja.Rezultati pokazuju nešto učestalije konzumiranje psihoaktivnih tvari mladih smještenih u sustavu pravosuđa, ali i mladih s višom razinom znanja o psihoaktivnim tvarima. Pritom je važno naglasiti da su efekti razlika niski do umjereni. Rezultati su interpretirani u kontekstu drugih domaćih i inozemnih prevalencijskih istraživanja te s obzirom na značaj znanja u kreiranju intervencija prema mladima u području prevencije konzumiranja psihoaktivnih tvari.
Studies confirm that adolescents experiment with the use of psychoactive substances during their growth. The main motivational processes are related to their desire to behave in accordance with social norms, an identity of individuality, to escape from discomfort and self-regulation. Attitudes, beliefs, and knowledge about psychoactive substances have been linked with substance use behaviour, but showed weak to moderate correlation. The main goal of this study was to gain insight into the frequency of psychoactive substances consumption of young men with behavioural problems placed in educational institutions, while the specific objectives were to explore the differences in the frequency of substance use with regard to the type of institution as well as the level of knowledge about psychoactive substances A total of N=74 young men placed in the justice system institutions (39.2%) and social welfare institutions (60.8%) participated in the study. The age of the participants ranges from 14 to 21 years of age (Mage=16.90, SDage=1,627). In addition to general socio-demographic data, the instrument measured knowledge about psychoactive substances, as well as the lifetime and past-year prevalence and the frequency of consumption. The results show a somewhat more frequent psychoactive substances use among young men institutionalized within the justice system, but also among participants with a higher level of knowledge of psychoactive substances. It is important to emphasize that the effects of differences are low to moderate. The results are interpreted in the context of other domestic and foreign prevalence studies and within the perspective of the importance of knowledge in creating interventions for young people in the area of the prevention of psychoactive substances use.
Prilozi na str. 29-33.
Bibliografija: str. 23-28.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: Psihoaktivne tvari -- Droge -- Prevencija -- Problemi u ponašanju -- Adolescenti -- Odgojne ustanove