Genetic determinism and place - Gildersleeve, Matthew (Array, 2019)
U ovom tekstu smo pregledno opisali fenomen genetičkog determinizma i pojasnili na koji način naše ranije istraživanje posvećeno filozofiji mjesta može doprinijeti boljem razumijevanju genomike te pratećih debata u svezi s umjetnom genetičkom preinakom. Pokazali smo kako mjesto može potkopati bilo koju filozofiju genetičkog determinizma. Primjenom naše filozofije mjesta, ovo istraživanje doprinosi pozivu da se čovječanstvo okrene prema »kolektivnom biti-doma-u-svijetu« umjesto što se otuđuje od mjesta što genetički determinizam aktivno promiče. Također, ovdje se koristimo filmologijom kako bismo pokazali da film GATTACA konceptualizira da su mjesto i genetički determinizam suprotstavljeni. Naše istraživanje doprinosi aktualnim raspravama fokusiranim na genetički determinizam onako kako se odvijaju u medijima, obrazovanju te onako kako utječu na diskriminaciju. U osnovi, ovdje pokazujemo zašto bi umnici iz ovog područja u svojim budućim istraživanjima trebali razmatrati mjesto usporedno s genetičkim determinizmom.