Spol kao prediktor vrijednosti mladih u Hercegovini - Visković, Ivana (Array, 2019)
Vrijednosti je moguće tumačiti kao polazišta i željene ishode djelovanja pojedinca. Postoje dvojbe o načinima izgrađivanja vrijednosne orijentacije pojedinca, ali i suglasnost sa stavom da se temeljne životne vrijednosti preuzimaju putem socijalnih interakcija od djetinjstva. Obitelj je za većinu ljudi prva odgojna zajednica te je neosporno značenje obitelji za preuzimanje vrijednosti. Pretpostavlja se utjecaj obitelji i onda kada on prividno izostaje. Ispitivanje vrijednosti mladih u Hercegovini ukazuje da su obitelj, prijateljstvo, sloboda i samopoštovanje prepoznate kao najznačajnije temeljne vrijednosti. Najmanje značajnim ispitanici procjenjuju bogatstvo, autoritet i društvenu moć. Kod procjene važnosti instrumentalnih vrijednosti ispitanici izdvajaju zdravlje, poštovanje prema roditeljima i starijima, iskrenost i mogućnost samostalnog određivanja osobnih ciljeva. Zabrinjava što pojedinci mir u svijetu i očuvanje okoliša procjenjuju kao njima oprečne ili malo značajne vrijednosti. Iako uočeno nije statistički značajno, indikativno je za moguće negativne društvene pojave, neprihvatljiva i destruktivna ponašanja.