The credibility of Marian apparitions : the Gietrzwałd context - Rabczyński, Paweł (Array, 2019)
Godine 2017. navršila se 140. obljetnica Marijinih ukazanja u Gietrzwałdu, malom selu u južnoj Warmiji na sjeveru Poljske. Dana 11. rujna 1977. godine ukazanja u Gietrzwałdu dobila su službeno odobrenje Katoličke crkve. Poruka koju Majka Božja upućuje vidiocima može se sažeti u tri rečenice: »Ja sam bezgrješno začeta Blažena Djevica Marija«; »Želim da molite krunicu svaki dan«; »Nemojte biti tužni jer ću uvijek biti s vama.« Marijanska ukazanja, klasificirana kao takozvana privatna objava, usmjerena su na otkrivenja božanske stvrnosti u nekom povijesnom razdoblju. Sadržaj marijanskih ukazanja obično se svodi na poziv za obraćenje, pokajanje ili molitvu. Stoga pruža važan poticaj za kršćansku obnovu, povratak evanđeoskom žaru i svetosti. Uzimajući u obzir suvremena teološka istraživanja, u ovom su članku navedena četiri glavna kriterija za prepoznavanje vjerodostojnosti marijanskih ukazanja: a) kristološka i crkvena referenca; b) dobri plodovi otkrivenja; c) čuda i druge natprirodne pojave; d) vjerodostojnost ljudi koji doživljavaju ukazanja. Analizirajući pozvane znakove koji ukazuju na istinitost ukazanja, autor zaključuje da su marijanska ukazanja u Gietrzwałdu potpuno vjerodostojna.