Obitelj u fokusu najčitanijeg hrvatskog tiska - Volarić-Mršić, Ana (Array, 2019)
Obitelj je čuvarica života, ljubavi i kulture jednog naroda, najvećih vrijednosti ljudskog društva. S ciljem otkrivanja sadržaja koji o obitelji objavljuje najčitaniji hrvatski tisak, analizom su obuhvaćeni Večernji list, Jutarnji list i 24 sata od 15. svibnja 2015. do 31. prosinca 2017. godine. Odabrani su oni napisi koji su se bavili temom obitelji, što je bilo istaknuto u naslovu i podnaslovu, kao i u sadržaju. Analiza odabranih napisa sastojala se u tome da se na već pripremljena pitanja analitičke matrice unose odgovori, koji su na kraju prikazani u brojčanom obliku, a odnosili su se na deontološke standarde, kao što je ime autora objavljenih napisa, objektivnost, nepristranost i istinitost, te u procjeni koji je povod i cilj objavljivanja tog napisa (informirati ili nešto drugo), koje se vrijednosti promiču sadržajem objavljenog napisa (tradicionalne ili nešto drugo), te koji se izvori podataka navode u analiziranom napisu. Rezultati su pokazali da hrvatske najčitanije novine o obitelji pišu pretežito radi informiranja, ali i zagovaranja određenih političkih procesa, a udio je senzacionalističkih napisa kada se piše o obitelji 24% ukupnog broja analiziranih napisa. Nadalje, tema o obitelji nije dublje obrađena od stane autora u hrvatskom najčitanijem tisku u 20% analiziranih napisa, a autori se rijetko referiraju na stručnjake iz područja prava, medicine, psihologije ili sociologije u manje od jedan posto analiziranih napisa. Paralelnom usporedbom dobivenih rezultata, u analiziranom periodu najviše je priloga objavio Večernji list (156), zatim Jutarnji list (128) te potom 24 sata (50), što je ukupno 337 priloga o obitelji.