Stavovi i vjerovanja u alternativne religije studenata Fakulteta filozofije i religijskih znanosti s posebnim naglaskom na astrološku religiju - Tadić, Stjepan (Array, 2019)
Od svojih početaka čovjek je duhovno biće, a njegovom duhovnošću i religioznošću bave se različite znanstvene discipline. Nakon dominacije velikih monoteističkih religija i sekularizirane moderne, postmoderna je iznjedrila cijeli niz različitih alternativnih religija (u odnosu na dominantno kršćanstvo) objedinjenih pod nazivom New Age — slabo povezana mreža organizacija i pojedinaca, koje povezuju zajedničke svjetonazorske vrijednosti te vizija kozmičkih promjena. Kako bismo ispitali vjerovanje u ideje alternativnih religija, proveli smo anketno, empirijsko istraživanje studenata diplomskoga i preddiplomskoga studija Filozofskoga fakulteta Družbe Isusove u Zagrebu (N = 78 ispitanika). Rezultati indiciraju da, unatoč većinskomu pripadanju Katoličkoj crkvi, velik postotak ispitanika vjeruje u ideje alternativne New Age religije i astrološkoga praznovjerja.