Aspekti dušobrižništva u Katoličkoj crkvi danas - Sršen, Andreja (Array, 2019)
U radu se razmatraju opća načela Katoličke crkve i njezina crkvenoga djelovanja u pastoralnoj skrbi za selioce, razlikujući uzroke političke, ekonomske i kulturne naravi selidbe, te stavljajući dostojanstvo osobe kao temeljno pravo. Uloga i perspektiva hrvatske inozemne pastve i njezine duhovne mreže u svijetu, predstavlja njezinu veliku odgovornost s obzirom na sve opsežniji proces sekularizacije u svijetu koji ne pretpostavlja samo društveno–objektivne posljedice, nego i individualno– subjektivne. U tom smislu djelovanje hrvatske inozemne pastve ne može se ispravno ocijeniti i opisati isključivo u optici dokumenata koji reguliraju pastoralnu skrb među katoličkim migrantima jer danas imamo i niz različitih društveno uvjetovanih čimbenika koji definiraju njezino djelovanje. U tom kontekstu ona danas ima posebnu ulogu u odnosu prema traženju novih oblika zaštite selilaca, kao i njihovih vrijednosti koje donose sa sobom u novu sredinu.