Splitska stanogradnja u neposrednom poslijeratnom razdoblju (1945.-1951.) : Housing construction in Split in the immediate post-war period (1945-1951) - Matijević Barčot, Sanja (Array, 2019)
Članak istražuje temu stanogradnje u neposrednom poslijeratnom razdoblju u lokalnom kontekstu Splita. Donoseći prikaz ideja, projekata i realizacija karakterističnih stambenih tipologija toga vremena, paralelno s legislativnim, financijskim i organizacijskim okvirom stambene izgradnje, u članku se ukazuje na snažan utjecaj centralizacijskih procesa provođenih u sklopu širih društveno-političkih promjena na stanogradnju i njene konačne arhitektonske materijalizacije.