Basic body plans for soft modular pneubotics in architecture Osnovni tjelesni nacrti za mekane modularne pneubotske konstrukcije u arhitekturi - Andrić, Davor; Šerman, Karin; Galić, Josip, inženjer građevinarstva (2019)
Članak donosi teorijski model za projektiranje mekih pneubotskih konstrukcija koje se mogu konstruirati i pokretati koristeći jedinični modularni volumenski element. Analizom konstrukcije mekih robota, pneumatski prilagodljivih i reagirajućih konstrukcija te umjetničkih instalacija, dobiven je set od četiriju osnovnih tipova tjelesnih nacrta kao apstraktnih izraza za projektiranje složenih modularnih pneubotskih konstrukcija u arhitekturi.
This article introduces a theoretical model for the design of pneubotic structures that can be constructed and actuated by using the modular unit volume element. Through analysis of construction of soft robots, pneumatically adaptive and responsive structures and art installations, a set of four basic body plans is proposed, as abstract expressions that form a base for the design of soft modular pneubotics in architecture.
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija i izvori: 35 jed.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Arhitektura -- Konstrukcije -- Projektiranje -- Biomimetika -- Pneubotika