Unapređenje zdravlja i sigurnosti osoba zaposlenih u djelatnosti bolnica - Laušin, Veronika (Array, 2019)
Inicijativom Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje te tijela i institucija uključenih u rad Komunikacijske radne skupine započeo je Projekt promicanja zdravlja i sigurnosti na radu prvenstveno u djelatnostima u kojima je analizom podataka iz informacijskog sustava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u proteklom razdoblju uočen visok broj prijavljenih ozljeda na radu. Uzimajući u obzir činjenicu da je u razdoblju od 2009. do 2018. (s iznimkom 2012. g.) djelatnost bolnica na prvom mjestu po broju prijavljenih ozljeda na radu te da su klinički bolnički centri poslodavci s najvećim brojem prijavljenih ozljeda na radu u djelatnosti bolnica, u koordinaciji s Nacionalnim programom zaštite zdravlja na radu osoba zaposlenih u djelatnosti zdravstvene zaštite za razdoblje 2015.–2020., cilj ovog Projekta je promicanjem zdravlja i sigurnosti na radu u ovoj djelatnosti postići smanjenje rizika za zdravlje na radnom mjestu te posljedično utjecati na povećanje razine sigurnosti, zdravlja i zadovoljstva djelatnika. Rezultati provedenih analiza te anketnog ispitivanja djelatnika kliničkih bolničkih centara ukazuju na područja u kojima ima prostora za poboljšanje te na sadržaje na koje treba usmjeriti planirane edukacije u sklopu specifične zdravstvene zaštite radnika s ciljem osnaživanja kulture sigurnosti i prevencije u ovoj djelatnosti.