Analiza zvučnih okolina put prema ugodnijoj i uspješnijoj radnoj sredini - Suhanek, Mia; Đurek, Ivan; Grubeša, Sanja; Petošić, Antonio (2019)
Koncept zvučnih okolina uveden je kako bi se izmijenila i nadopunila procjena buke i njezinih utjecaja na čovjeka. Istraživanje zvučnih okolina predlaže pomalo drugačiji pristup istraživanju buke uzimajući u obzir njezinu složenost i multidisciplinarnost. Stoga istraživanje zvučnih okolina nije istraživanje same buke, već uvjeta i razloga njezinog nastanka, razine opažanja i procjene, prvenstveno od strane čovjeka odnosno ljudi. Jedna zvučna okolina obuhvaća određeni okoliš odnosno sredinu, a samim time i veliki broj zvučnih izvora čije karakteristike utječu na uobičajene čovjekove aktivnosti, njegovu koncentraciju i raspoloženje. S obzirom da ljudi danas većinu vremena provedu na poslu, poželjno je da su im radne okoline ugodne i s akustičkog aspekta kako bi zaposlenici bili što zadovoljniji i uspješniji u izvršavanju radnih zadataka. Ovaj rad u tom smislu diskutira utjecaj četiriju radnih zvučnih okolina na čovjeka. One su redom: dječji vrtić, dionica autoputa, industrijska hala i trgovački centar. Ove četiri okoline su odabrane jer su generalno percipirane kao stresne za svoje zaposlenike.
The concept of soundscape was introduced to modify and complement noise assessment and the effect of different sound environments on people. Soundscape research poses a somewhat different problem than the study of noise as such, for it is a more complex phenomenon that requires a multidisciplinary approach. Therefore, sound environments study is not a study of noise but of the conditions and causes, the level of perception and the effects on people. Any sound environment will be subjected to a substantial number of sound sources that affect ordinary human activities, people's concentration and mood. Most people today spend a great deal of time at work, so it would be desirable that their work environment is acoustically pleasant in order to ensure effective work and satisfaction of the workers. The paper discusses four sound environments: kindergarten, expressway, industrial plant, and shopping centre. These four have been selected for they are generally perceived as stressful for the employees.
Bibliografija: str. 355.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Zvučna okolina -- Radna okolina -- Procjena buke