Mycobiota in the seeds of narrow-leaved ash (Fraxinus angustifolia Vahl) Vrste gljiva u sjemenu poljskoga jasena (Fraxinus angustifolia Vahl) - Kranjec, Jelena, inženjerka šumarstva; Andrić, Ivan, inženjer šumarstva; Bulovec, Ida; Diminić, Danko (2019)
Poljski jasen (Fraxinus angustifolia Vahl) je u Republici Hrvatskoj trenutno najoštećenija šumska vrsta drveća, sa 75 % stabala značajno osute krošnje prema podacima međunarodnog programa ICP Forests iz 2017. godine. Dosadašnja su istraživanja potvrdila patogenu gljivu Hymenoscyphus fraxineus kao primarnog uzročnika odumiranja krošanja poljskoga jasena na više lokacija te utvrdila njenu prisutnost u listovima, izbojcima, granama, bazi debla te korijenu stabala. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati prisutnost navedenog patogena u sjemenu poljskoga jasena, a također i identificirati ostale vrste potencijalno parazitskih gljiva, kako bi se s navedenog aspekta moglo procijeniti zdravstveno stanje i uporabljivost sjemena u rasadničkoj proizvodnji poljskoga jasena za obnovu sastojina i pošumljavanje. Sjeme je prikupljeno na pet lokacija u sastojinama kategoriziranim kao sjemenski izvor ili sjemenska sastojina na području šumarija Novoselec, Lipovljani, Gunja, Županja i Vukovar. Za analizu sjemena skladištenog jedan do dva mjeseca korištene su tri različite metode, uključujući klasičnu metodu izolacije gljiva iz tkiva na hranjive podloge te molekularne metode izolacije ukupne stanične DNK iz sjemena i umnažanja ciljanih sekvenci u lančanoj reakciji polimerazom korištenjem univerzalnih početnica (ITS 1, ITS 1 – F, ITS 4) i početnica specifičnih za gljivu Hymenoscyphus fraxineus. Analizom je utvrđeno ukupno 15 različitih taksona gljiva u manje od 40 % ispitivanog sjemena, ukazujući na njegovo relativno dobro zdravstveno stanje. Najčešće su identificirani pripadnici roda Alternaria, od kojih su A. alternata i A. tenuissima identificirane do razine vrste, te vrsta Sphaerulina berberidis. Ostali identificirani taksoni zabilježeni su na svega jednoj do tri sjemenke.
Narrow-leaved ash (Fraxinus angustifolia), currently the most damaged forest tree species in the Republic of Croatia, is suffering from dieback primarily caused by pathogenic fungus Hymenoscyphus fraxineus. Since health status of seeds is very important for future seedling production, objective of this study was to screen narrow-leaved ash seeds for presence of this main pathogen and other potentially parasitic fungi. Seeds were collected from five locations and analysed using three different methods. Results revealed relatively good health status of inspected seeds, with total of 15 different fungal taxa identified in less than 40% of samples and no confirmation of Hymenoscyphus fraxineus presence. Most frequently detected fungi were various species of genus Alternaria and species Sphaerulina berberidis, while other taxa occurred rarely. Although identified fungal species haven’t caused visible symptoms on seeds after one to two months of storage, many of them are known seed pathogens or opportunistic ash (Fraxinus spp.) pathogens and could have a negative effect on seeds after longer period of storage or storage in unfavourable conditions.
Bibliografija: str. 108-110.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Poljski jasen -- Fraxinus angustifolia Vahl -- Patogene gljive -- Hymenoscyphus fraxineus -- Sphaerulina berberidis