Manifestacijska stupnjevita tužba i tužba vjerovnika prije dospjelosti njegove tražbine - Pavlović, Mladen, pravnik (Array, 2019)
U radu se razmatraju pravne značajke manifestacijske stupnjevite tužbe te što se njima željelo postići. Posebno se analiziraju tužbeni zahtjevi koji se njima postavljaju i postupak koji se po njima provodi u dvije faze. Pri tome se ukazuje na određena važna pitanja koja se pojavljuju kod tretiranja imovinskopravnog interesa za podnošenje ovih tužbi, davanju pregleda imovine i obveza, a naročito podataka o utajenoj ili prikrivenoj imovini. Pledira se za ukidanje odredbi o prisegi i izjavi o točnosti danih podataka i navode se opravdani razlozi za takvu promjenu. Naglašava se da činidbe na koje je tuženik obvezan iz međusobnog odnosa stranaka ne treba ZPP ograničavati po vrstama, jer se time bezrazložno sužuju prava tužitelja kao vjerovnika. Navode se razlozi za preformuliranje odredbi čl. 186.b st. 2. i 3. ZPP-a o stupnjevitoj tužbi kao i druga zapažanja na koja zakonodavac nije reagirao u proteklih deset i više godina od kada su postojeće odredbe čl. 186b ZPP-a u primjeni, a nema naznaka da će se to dogoditi ni u skoroj budućnosti. Zbog toga ove tužbe teško postižu svoj cilj i svrhu kojoj su bile namijenjene. Nasuprot tome, tužba vjerovnika na ispunjenje tražbine prije njezine dospjelosti, koja je u naš parnični procesni sustav uvedena kao iznimka, može lako postati pravilo s obzirom na često ponašanje dužnika u kršenju ispunjenja preuzetih obveza u sadašnjim gospodarskim prilikama.