Kondikcijski zahtjevi i turpitudo u rimskom pravu - Held, Henrik-Riko (Array, 2019)
Autor u radu analizira kondikcijske zahtjeve u rimskom pravu u situacijama u kojima je na određeni način postojala turpitudo, odnosno nemoralnost. U tu svrhu najprije obrađuje kondikcijske zahtjeve u sva tri rimska postupovna oblika, legisakcijskom postupku per condictionem, formularnoj condictio te različitim condictiones postklasičnog i Justinijanovog prava u kognicijskom, odnosno ekstraordinarnom postupku. Zatim se iznosi problematika značenja koje su termini turpitudo i turpis imali u rimskom pravu. Središnji dio rada jest analiza izvora, u kojoj se autor posebno bavi tipologijom slučajeva kondiciranja ob turpem rem, odnosno analizira condictio ob turpem (vel iniustam) causam u Justinijanovoj kodifikaciji. Analizirajući literaturu o predmetnoj problematici, naposljetku daje reinterpretaciju funkcija kondiciranja ob turpem rem u rimskom pravu, uz sugeriranje mogućeg objašnjenja njenog podrijetla te posljedično položaja i važnosti u općem rimskom kondikcijskom sustavu.