Ključne odrednice iseljavanja visokokvalificiranog stanovništva : slučaj Hrvatske s komparativnim osvrtom na nove članice EU-a - Troskot, Zara (Array, 2019)
U radu se analizira posljednji emigrantski val koji je započeo pridruživanjem Hrvatske Europskoj uniji. Odlazak visokokvalificiranog stanovništva u fokusu je rada. Nastoje se prepoznati ključni potisni i privlačni (push i pull) faktori tog fenomena i pritom se Hrvatska uspoređuje s (post)tranzicijskim članicama EU-a. Slijedom analize dosadašnjeg pristupa ovoj problematici i ukazivanja na nepovoljne ishode interakcije potisnih i privlačnih faktora, dodatni doprinos rada očituje se u preliminarnim smjernicama za kreiranje javnih politika prevencije odljeva mozgova, cirkularne migracije i (re)integracije visokokvalificiranog stanovništva.