Ključne odrednice iseljavanja visokokvalificiranog stanovništva slučaj Hrvatske s komparativnim osvrtom na nove članice EU-a - Troskot, Zara; Prskalo, Marija Elena; Šimić Banović, Ružica (2019)
U radu se analizira posljednji emigrantski val koji je započeo pridruživanjem Hrvatske Europskoj uniji. Odlazak visokokvalificiranog stanovništva u fokusu je rada. Nastoje se prepoznati ključni potisni i privlačni (push i pull) faktori tog fenomena i pritom se Hrvatska uspoređuje s (post)tranzicijskim članicama EU-a. Slijedom analize dosadašnjeg pristupa ovoj problematici i ukazivanja na nepovoljne ishode interakcije potisnih i privlačnih faktora, dodatni doprinos rada očituje se u preliminarnim smjernicama za kreiranje javnih politika prevencije odljeva mozgova, cirkularne migracije i (re)integracije visokokvalificiranog stanovništva.
The recent wave of emigration initiated by Croatia's entry into the European Union is analysed in this paper. The departure of the highly qualified population is the focus here. An attempt is made to provide insight into the key push and pull factors, or pressure and attracting factors of this phenomenon. At the same time, Croatia is compared with the (post)transitional members of the EU. After analysis of the approach to date towards this problem area and pointing out the negative outcomes of the interaction of the push and pull factors, this paper's additional contribution can be seen in the preliminary directions for creating public prevention polices for preventing brain drain, circulatory migration and the (re)integration of the highly qualified population.
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija: 58 jed.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Stanovništvo -- Migracije -- Iseljavanje -- Odljev mozgova -- Brain drain; Hrvatska -- Zemlje Europske unije