Ugovor o osiguranju sportaša od posljedica nesretnog slučaja - Vojković, Hrvoje (Array, 2019)
Obavljanje sportske djelatnosti nosi sa sobom signifikantne rizike u vidu narušenja zdravlja i posljedičnih imovinskih gubitaka, iz čega je proizišla potreba interpolacije instituta ugovornog osiguranja u odnosu na tako uzrokovane štetne posljedice. Pravni model koji omogućuje učinkovitu zaštitu imovinskih interesa sportaša kao potencijalnih oštećenika jest upravo ugovor o osiguranju sportaša od posljedica nesretnog slučaja, koji je odabran kao središnje istraživačko pitanje ovog rada. Odgovarajućom primjenom znanstvenih metoda utvrđen je relevantan građanskopravni okvir za pružanje osigurateljne pravne zaštite od sportskih ozljeda unutar hrvatskog pozitivnog prava s osvrtom na posebnu pretpostavku zaključenja tipičnog ugovora o osiguranju – postojanje osigurljivog rizika, kao pravnog i faktičnog pitanja sui generis.