Pravne posljedice neadekvatnog treninga i metoda rada u sportu te zakonske novele nekih neutvrđenih pojmova u sportu de lege ferenda - Vuleta, Dean (Array, 2019)
Kompleksnost pravnih odnosa i posebne specifične situacije koje su moguće u sportu i sportskim djelatnostima te akteri takvih situacija zahtijevaju dodatnu pravnu regulaciju i nadopunu postojećih pravnih normi i pravnih akata: sportske, obvezne, građanske, radne, medicinske, kaznene, sudske i drugih pravnih grana, neposredno i posredno vezanih uz sport. Pored svih pravnih normi primjenjivih na sport, zakonodavac je propustio utvrditi i normirati jednu relativno čestu pojavu u modernom sportu, a to su sportske i pravne posljedice neadekvatnog (nestručnog) treninga i metoda rada. To se prvenstveno odnosi na pretreniranost i razne sportske ozljede, kao i na moguće sekundarne povrede osobnosti kao rezultat nestručnog rada (psihološka nestabilnost, depresija sportaša i strah od gubitka sportske karijere). Nestručni rad dovodi kratkoročno do prestanka sportskih aktivnosti zbog pretreniranosti i raznoraznih povreda (sportskih ozljeda i pratećih povreda osobnosti), a dugoročno i do prekida sportske karijere. Potencijalno može biti ugrožena i egzistencija svih osoba involviranih u ovakve slučajeve. Odgovorni krivci u ovakvim slučajevima (treneri, menadžeri, sponzori, liječnici i drugi) moraju snositi pravne posljedice kroz imovinskopravne, kaznenopravne i druge sankcije. Koje su pravne posljedice takvih slučajeva i tko ih je dužan utvrditi, propust je zakonodavne vlasti. Zakonodavac bi trebao pokrenuti inicijativu za uvođenje u pravni sustav novih specijaliziranih sudskih tijela. Takvi bi sportski sudovi bili pravno nadležni za utvrđivanje, pogrešno dijagnosticiranje i sankcioniranje posljedica nestručnog rada u sportu, kao i za sve druge pojave u sportu i u svezi sa sportom. To bi se moralo dogoditi putem zakonskih novela koje bi popunile sadašnje pravne praznine i nedorečenosti te uzrokovale nadopune odredbi nekih pravnih akata, prvenstveno Zakona o sportu.