L'idée d'État - Giltard, Daniel (Array, 2019)
Svaka rasprava o ideji države nadilazi okvire državne aktivnosti. Ako je to slučaj, onda se mora voditi računa o javnim politikama koje država proizvodi. Autor naglašava da postoji nekoliko razloga zašto često nema potrebe postavljati pitanja o tome što je i odakle potječe država? Mišljenje sociologa Pierrea Bourdieua dano je kao jedan od razloga. Naglašava se „amnezija geneze“ svake uspješne institucije. Naime, prema mišljenju P. Bourdieua, institucija je uspješna kada se uspije nametnuti kao očigledna i time ne postavlja pitanje njezina podrijetla. Institucionalizirano stanje jednostavno postoji. Državna reforma, njezine misije i organizacija moraju se namjerno pripremati prema onome što čini državu. Imajući to u vidu, Državno vijeće je od 2013. do 2015. godine organiziralo nekoliko konferencija na temu: „Gdje je država?“ O tome se govori i u ovomwe tekstu. Nadalje, autor postavlja pitanje o nastanku samog pojma: kada, gdje, tko, kako, zašto? Kako je stvoren koncept države? Što su, prema mišljenju odvjetnika, glavne značajke države? U svojim odgovorima autor naglašava da je država kontinuirana tvorevina.