L'individu face à l'État : statut et rôle du lanceur d'alerte - Gounin, Yves (Array, 2019)
Institut zviždača javno upozorava na nezakonite radnje pojedinih osoba u javnom sektoru. Riječ «zviždač» označava osobu ili pojedinca dovoljno hrabra, koji se iz moralnih uvjerenja i unatoč rizicima za osobni integriteta javno progovara nezakonitom ili neetičnom ponašanju svojih nadređenih. Anglosaksonske zemlje povijesno imaju veću tendenciju da štite i priznaju zviždače nego kontinentalne zemlje. Američki Public Interest Disclosure Act (1863) donese je s ciljem zaštite od korupcije vladinih dobavljača. Prava zviždača u SADi su specifična. Naglašavaju važnost nagrađivanja koje se posebno odnosi na slučajeve oporezivanja i financijskih prijevara. Autor navodi primjer Ujedinjene Kraljevine, Kanade, Italije, Njemačke, Bosne i Hercegovine. U Republici Francuskoj zviždač ima poseban status, koherentnost i učinkovitost, koje je stekao zahvaljujući zakonodavnim reformama iz 2016. godine. Međunarodne organizacije već godinama promiču važnost institucionalnih i normativnih okvira za reguliranje zviždača. Potvrđivanje instituta zviždača posebno je naglašeno u Preporuci Vijeća Europe iz 2014. o zaštiti zviždača. To sugerirapotrebu da države članice uspostave sveobuhvatni okvir za zaštitu onih koji prijavljuju nepravilnosti u kontekstu radnih odnosa. Navedeni su i principi poput smjernica koje pomažu u formuliranju. U okviru Europske unije, Europski parlament je 14. veljače 2017. usvojio Rezoluciju o ulozi zviždača u zaštiti financijskih interesa Europske unije, pozivajući se na sveobuhvatni europski program zaštite zviždača.