Dinamika promjena financijskog položaja i financijskih rezultata poduzeća i banaka u Hrvatskoj - Krnić, Branko (Array, 2019)
Cilj ovog istraživanja je proširiti dosadašnje spoznaje o međuovisnosti funkcioniranja financijskog i realnog sektora u hrvatskoj ekonomiji. U tu se svrhu istražuje dinamika promjena financijskog položaja i financijskih rezultata njihovih ključnih sastavnica, tj. poduzeća i banaka. U usporedbi s ranijim istraživanjima prošireni su aspekti analiziranja i vremenski horizont analize, detaljnije se razmatra recesijsko razdoblje hrvatskog gospodarstva, a redefiniran je i obuhvat financijskih pokazatelja. Usporedbe se provode na temelju omjera, indeksa rasta i odnosa osnovnih stavki u okviru linearnih regresijskih modela te odabranih sektorskih financijskih pokazatelja. Utvrđene su razlike u kretanju dijela kategorija uspješnosti i financijskog položaja poduzeća i banaka u recesijskom razdoblju i prikazano kako se pogoršava kvaliteta plasmana i s određenim pomakom profitabilnost banaka u uvjetima pogoršanja pokazatelja likvidnosti i solventnosti poduzeća. Nalazi istraživanja mogu pridonijeti boljem razumijevanju međuovisnosti kretanja financijske i realne sfere ekonomije te spoznavanju potrebe da se, uz makroekonomske indikatore, za pravovremeno prepoznavanje i otklanjanje međusektorskih nesrazmjera, trebaju više koristiti komparativna sektorska analiza agregiranih podataka i pokazatelja iz financijskih izvještaja.