Partikularnosti strateškog upravljanja međunarodnim podružnicama - Kovač, Matea, ekonomistica (Array, 2019)
Kako međunarodno poduzeće čini grupa geografski disperziranih međunarodnih podružnica od kojih svaka ima svoje vlastite ciljeve i želje vezane uz razvoj, logičnim se nameće potreba za izučavanjem partikularnosti u strateškom upravljanju međunarodnim podružnicama. U radu je prikazana konceptualizacija i evolucija međunarodnih poduzeća i međunarodnih podružnica. Zasebno su analizirane vrste uloga međunarodnih podružnica. Literatura potvrđuje kako međunarodne podružnice imaju određene uloge koje obnašaju unutar međunarodnog poduzeća, a interakcija između matičnog poduzeća i međunarodnih podružnica i utjecaj lokalnog tržišta na poslovanje međunarodnih podružnica su krucijalni u definiranju uloga i odgovornosti. Od svih identificiranih varijabli, integriranost i autonomija su značajno prisutne u gotovo svim vrstama uloga. Upravljanje međunarodnim podružnicama uključuje i razvoj međunarodnih podružnica koji može biti promatran prema matičnom poduzeću, ali i u zemlji u kojoj se nalazi međunarodna podružnica. U zaključku rada su također istaknute specifičnosti odnosa matičnog poduzeća i međunarodnih podružnica kao relevantan dio strateškog upravljanja međunarodnim podružnicama.