Ekonomska misao u antičkom Rimu - Benić, Đuro (Array, 2019)
Za razliku od antičke Grčke, u antičkom Rimu nije bila razvijena ekonomska misao. Većina ekonomskih pitanja kojim su se bavili pisci i mislioci bila su iz područja poljoprivrede. U antičkom Rimu velika su dostignuća ostvarena na području prava koje je dalo početnu osnovu za dalji razvoj ekonomske misli i analize. U radu se analiziraju neki izravni utjecaji Zakonika XII ploča (Leges duodecim tabularum) na gospodarstvo, te se analiziraju doprinosi osam pisaca i mislioca u razmatranju ekonomskih pitanja: Marka Porcija Katona Starijeg, Tiberija i Gaja Grakho, Marka Terencija Varona, Lucije Junija Moderata Kolumele, Tita Lukrecija Kara, Marka Tulija Cicerona i Lucije Aneja Seneke.