Istraživanja koja su rezultirala knjigom o Zbirci tradicijskih dječjih igračaka Etnografskoga muzeja u Zagrebu - Biškupić-Bašić, Iris (Array, 2019)
U povodu stogodišnjice osnutka Etnografskoga muzeja u Zagrebu autorica donosi sažeti pregled nastanka i očuvanja Zbirke tradicijskih dječjih igračaka od 1919. godine do danas. Na temelju dugogodišnjega istraživačkog rada i obrade građe te nedavno objavljene publikacije o tradicijskim dječjim igračkama, u članku je predstavljen razvoj Zbirke s posebnim osvrtom na višestoljetnu izradu igračaka u pojedinim hrvatskim selima. U središtu je rada pregled višestoljetne izrade igračaka u pojedinim selima Prigorja, Hrvatskoga zagorja i Dalmatinske zagore u kojima se ta djelatnost razvila kao domaća radinost koja je donosila gospodarsku korist proizvodnjom i prodajom dječjih igračaka od 19. stoljeća do danas. Tekst je potkrijepljen dokumentima i podatcima prikupljenima na terenskim istraživanjima u radu s kazivačima, proizvođačima dječjih igračaka te proučavanjem građe u arhivima i knjižnicama, a s ciljem očuvanja baštine za buduće generacije