Muzealizacija narodne umjetnosti : povodom 100-te obljetnice Etnografskoga muzeja - Rittig Šiško, Tea (Array, 2019)
Polazeći od pojma narodne umjetnosti kao historijske pojave koja se odnosi na konkretne građanske procese valorizacije, selekcije i reprezentacije seljačkih likovnih tradicija, njezinu ulogu možemo sagledati u određenim gospodarskim, socijalnim i političkim okolnostima. Također možemo je sagledati u okolnostima povezanih kulturnih djelatnosti, koje su od kraja 19. stoljeća do Drugoga svjetskog rata, obuhvatile praksu sabiranja etnografske građe, formiranje prvih muzejskih zbirki i djelovanje muzeja, razvoj umjetničkoga obrta, poticanje organiziranoga kućnog rukotvorstva kao i likovnu naobrazbu stručnim školovanjem. Ovaj rad povijesni je pregled procesa afirmacije pojma narodne umjetnosti s naglaskom na muzealizaciji i prilog je interpretaciji inicijalnoga fundusa Etnografskoga muzeja