Konstrukcije s infinitivom u tiskanim tekstovima administrativnoga i publicističkoga stila 19. stoljeća u Kraljevini Dalmaciji - Brešan, Tanja, filologinja (Array, 2019)
U članku se raspravlja o konstrukcijama čijim je dijelom infinitiv, a koje su u tiskanim tekstovima Kraljevine Dalmacije bile vrlo učestale. Cilj je ovog rada prikazati takve konstrukcije te ih dovesti u vezu s postupcima izgradnje administrativnog stila. Istraživanje je pokazalo da je u tiskanim tekstovima 19. stoljeća infinitiv vrlo zastupljen, da se javlja u čvrstim svezama čije se sastavnice rijetko mijenjaju, dok nam njihova učestalost pokazuje da je upravo infinitiv i njegova sposobnost „zgušnjavanja“ teksta jedan od najstabilnijih signala izgradnje administrativnog stila.