Noviji pristupi u detekciji i monitoringu skladišnih kukaca - Liška, Anita; Rozman, Vlatka; Lucić, Pavo, inženjer agronomije (2019)
Skladišni kukci predstavljaju značajan segment upravljanja uskladištenim poljoprivrednim proizvodima. Često su uzrok velikih gubitaka koji nastaju direktnim konzumiranjem uskladištenog proizvoda, kontaminacijom svojim prisustvom, fekalijama, dijelovima tijela, te mogu biti prijenosnici različitih alergijskih reakcija za ljude i stoku. Kao posljedica njihove životne aktivnosti, javlja se porast temperature i vlage uskladištenih proizvoda čime se dodatno ubrzava narušavanje kvalitete i kvantitete proizvoda. Za uspješno čuvanje proizvoda od iznimne je važnosti pravovremena detekcija skladišnih štetnika kako bi se na vrijeme uočila početna populacija i izbjegao nastanak značajnijih gubitaka. U preglednom radu prikazani su noviji pristupi u detekciji i monitoringu skladišnih kukaca s naglaskom na automatsku detekciju i detekciju skrivene zaraze zrnate uskladištene robe.
Stored product insects represent a significant parametar for stored product management. Frequently, they cause considerable losses of stored products due to direct consummation of product, stock contamination with their presence, faeces and body parts, and also can be agent of different allergic reaction on human and livestock. As a consequence of life activity, they impact on grain temperature and moisture increase which is additionally speeding up the product quality and quantity deterioration. For successful product storing timely detection of stored product pest is of utmost importance in order to detect an initial population and to avoid huge losses. The advances in stored insect detection and monitoring are shown in this review form, with the emphasis on automatic detection and detection of hidden contagion on stored goods.
Bibliografija: 15 jed.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: Kukci -- Skladišni kukci -- Poljoprivredni proizvodi -- Skladištenje -- Detekcija