Proizvodnja pamuka u Hercegovini nakon Drugog svjetskog rata - Rotim, Nino (Array, 2019)
Pamuk je jedna od najvažnijih tekstilnih biljaka u svijetu. Proizvodnja i upotreba pamučnog vlakna prvi put se spominje u Indiji. Iz Indije je pamuk prenesen u Kinu, Egipat i Grčku. Na području Hercegovine pamuk je uveden u poljoprivrednu proizvodnju odmah nakon završetka Drugog svjetskog rata. Premda u Hercegovini postoje povoljni ekološki uvjeti za njegov uzgoj, proizvodnja pamuka nije se raširila iz dva osnovna razloga. Poljoprivreda južne Hercegovine tradicionalno je orijentirana na uzgoj vinove loze, mediteranskih voćnih vrsta, duhana i povrtnih kultura. Drugi razlog je otpor vlastima koji su protivno volji poljoprivrednih proizvođača nastojali uvesti kulturu pamuka u agrar južne Hercegovine.