Uzgoj, mjere njege i održavanja božićne zvijezde - Židovec, Vesna (Array, 2019)
Božićna zvijezda (Euphorbia pulcherrima Willd. ex Klotzsch.) jedna je od najprodavanijih cvatućih lončanica čija je potražnja najveća krajem studenog i tijekom prosinca za kad se i planira većina proizvodnje. Za uspješnu proizvodnju božićne zvijezde bitno je imati na raspolaganju svjetao i zračan zaštićeni prostor, dobro podešeno centralno grijanje i automatizirano prozračivanje te opremu za regulaciju duljine dana. Zahtjevi božićne zvijezde prema temperaturi, svjetlosti, hranivima, supstratu i ostalim čimbenicima vrlo su visoki tako da je potrebna stroga kontrola proizvodnje. Cilj ovog rada je prikazati taksonomsku pripadnost i porijeklo vrste, način uzgoja te mjere njege i održavanja u primjeni. Rod Euphorbia pripada porodici Euphorbiaceae, a potječe iz Meksika. Najčešće se uzgaja vegetativno iz reznica, premda može i generativno iz sjemena. U uzgoju i primjeni traži svijetlo mjesto, blago kiseo supstrat, redovitu prihranu i umjereno zalijevanje. Najčešće se koristi kao cvatuća lončanica za dekoraciju interijera u vrijeme božićnih blagdana, premda se može koristiti i kao cvjetna vrsta za rez.