Status makroelemenata u listu sorte 'Škrlet bijeli' (Vitis vinifera L.) pri različitoj gnojidbi - Trdenić, Mirela; Marković, Zvjezdana; Herak Ćustić, Mirjana; Petek, Marko (2019)
Analiza biljnog tkiva najpouzdanija je metoda za procjenu ishranjenosti vinograda jer hraniva u listu predstavljaju izvor hraniva za grozd tijekom faze dozrijevanja. Cilj ovog rada je utvrditi utjecaj gnojidbe na status makroelemenata (N, P, K, Ca i Mg) u listu vinove loze sorte 'Škrlet bijeli' (Vitis vinifera L.). Usporedbom dobivenih vrijednosti s referentnim rasponima citiranim u literaturi utvrđen je stupanj ishranjenosti vinove loze navedenim hranivima. Primjenjena su četiri gnojidbena tretmana: NPK; NPK + Fertdolomit; NPK + Fertdolomit + Folibor B; NPK + Fertdolomit + Folibor B + Proteoleaf. Uzorkovanje cjelovitih listova obavljeno je u fazi cvatnje, šare i dozrijevanja tijekom tri godine istraživanja. Vrijednosti N u listu kretale su se od 1,88 % do 4,47 %, vrijednosti P varirale su od 0,18 % do 0,48 %, vrijednosti K u listu od 1,02 % do 1,96 %, vrijednosti Ca kretale su se u rasponu od 0,69 % do 2,70 % dok su vrijednosti Mg bile u rasponu od 0,16 % do 0,41 %. Usporedbom dobivenih vrijednosti s referentnim vrijednostima, neovisno o gnojidbi i godini, utvrđeno je da su vrijednosti N, P, K i Ca u listu vinove loze 'Škrlet bijeli' unutar raspona dok su vrijednosti Mg ispod donje granice referentne vrijednosti.
Plant tissue analysis is the most reliable method for evaluating plant nutrition status because the nutrients in the leaf are a source of nutrient for the cluster during the ripening phase. The aim of this paper is to determine the influence of fertilization on the status of macroelements (N, P, K, Ca and Mg) in the leaf of the variety 'Škrlet Bijeli'. By comparing the obtained values with the reference ranges cited in the literature, it has been established the level of nutrition status of the grapevine with macronutrients. Four fertilization treatments were applied: NPK; NPK + Fertdolomit; NPK + Fertdolomit + Folibor B; NPK + Fertdolomit + Folibor B + Proteoleaf. Whole leaf sampling was performed at the flowering, veraison and ripening phase during three survey years. The values of N in the leaves ranged from 1.88 % to 4.47 %, P values varied from 0.18 % to 0.48 %, K values varied from 1.02 % to 1.96 %, Ca values ranged from 0.69 % to 2.70 % while Mg values ranged from 0.16 % to 0.41 %. By comparing the obtained values with the reference values, independently of fertilization and year, it was found that the values of N, P, K and Ca in the leaves of grapevine 'Škrlet bijeli' are within the reference range, while the Mg values are below the reference range.
Bibliografija: str. 84-85.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: Vinova loza -- Makroelementi -- List -- Gnojidba