Mogućnosti uzgoja tartufa (Tuber spp.) - Širić, Ivan, inženjer agronomije; Širol, Snježana (2019)
Cilj ovoga rada je opisati mogućnosti podizanja nasada tartufa te gospodarenje istim. U prvom dijelu rada opisan je tartuf kao gljiva, morfološka i biološka svojstva tartufa te pedoklimatski uvjeti rasta i razvoja. Prikazana su dosadašnja znanja o tartufima koja služe kao podloga razrade programa za njihov uzgoj. Detaljnije su opisani veliki bijeli tartuf te tamnosporni tartuf koji su najzanimljiviji za uzgoj. Također, prikazano je tartufarstvo u Hrvatskoj i svijetu kako bi se ukazalo na značaj te visokovrijedne gljive. Opisan je način obrade tla prije sadnje, plana sadnje te planirani način održavanja plantaže. Temeljem provedenih analiza i proučene literature može se zaključiti kako su određena područja u Hrvatskoj pogodna za uzgoj tartufa sa manjim odstupanjima potrebnih pedoloških uvjeta.
The aim of this paper was to describe the program of planting a truffle orchard in Istra and its management in the following years. The paper starts with the description of truffles, its morfology, biology and growing conditions. These serve as the basic informations to built a program of planting a plantation. Tuber melanosporum and Tuber magnatum are described in details as they are most interesting for grown. There is also a chapter that gives a word about truffle culture in Croatia and other countries to point out their significance. The program includes the planting and seedlings, and the idea of soil management, irrigation, protection and pruning. Considering soil analysis results and literature studied, certain areas in Croatia are suitable for truffle farming with minor deviations from the required pedological conditions.
Bibliografija: 22 jed.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: Tartufi -- Uzgoj tartufa -- Tlo -- Lokacija