Nutritivna vrijednost krumpira i njegov utjecaj na ljudsko zdravlje - Čošić, Zrinka; Repajić, Maja; Pelaić, Zdenka; Pedisić, Sandra; Levaj, Branka (2019)
Budući da svjetska populacija raste, FAO (Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda) smatra krumpir važnom namirnicom koja bi mogla imati glavnu ulogu kao osnovna hrana sadašnjih i budućih generacija. Krumpir ima veliku važnost u prehrani ljudi iz više razloga: jednostavan način uzgoja, visoki prinosi i potrošnja, prihvatljiva cijena, jednostavni i različiti načini pripreme. Kako se krumpir konzumira u većim količinama, male razlike u nutritivnim sastojcima krumpira imaju velik utjecaj na zdravlje stanovništva. Krumpir je hrana bogata ugljikohidratima (škrobom), dok je udio proteina u krumpiru vrlo nizak, no ima izvrsnu biološku vrijednost od 90 do 100 (u odnosu na referentnu vrijednost proteina jaja koja je 100). Krumpir sadrži vitamin C te neke od vitamina B skupine. Nadalje, jedan je od najpristupačnijih izvora minerala kalija i to u količini koja je značajno veća u usporedbi s namirnicama koje su identificirane kao glavni izvori kalija, poput brokule, banane i naranče. Krumpir sadrži i razne fitonutrijente koji imaju antioksidacijsko djelovanje. Među te važne spojeve koji djeluju na smanjenje slobodnih radikala i time doprinose zdravlju pripadaju fenolne kiseline poput klorogenske i kafeinske, flavonoidi, karotenoidi te mnogi drugi. Kora krumpira sadrži značajnu količinu dijetetskih vlakana. Osim hranjivih sastojaka, gomolji krumpira sadrže i neke nepoželjne tvari, antinutrijente, poput glikoalkaloida solanina i hakonina, ali u zdravim konzumnim krumpirima se nalaze u količinama daleko ispod maksimalno dozvoljenih vrijednosti. Stoga, ovaj rad sažima podatke samo o nutritivnim svojstvima krumpira i njihovom utjecaju na zdravlje ljudi.
Since the world population is growing, the FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) considers potato as an important food that could play a major role as a basic food for present and future generations. It has a great importance in human nutrition for many reasons: easy way of cultivation, high yields and consumption, acceptable price, simple and different ways of preparation. Since the potato is consumed in larger amounts, small differences in potato nutritional composition have major impact on population's health. The potato is a carbohydrate-rich food (starch), while protein content is low but has an excellent biological value of 90–100 (relative to the egg protein reference value of 100). Potato contains vitamin C and several B vitamins. Furthermore, potato represents a good source of potassium in an amount significantly higher in comparison with major food sources of potassium, such as broccoli, bananas and oranges. Many various phytonutrients in potato contribute to antioxidant activity. Phenolic acids such as chlorogenic and caffeic acid, flavonoids, carotenoids, and many other compounds belong to these important compounds that reduce free radicals effect and thus contribute to health. The skin provides substantial amount of dietary fibers. Besides nutrients, potato tubers also contain some undesirable substances, antinutrients, glycoalkaloids solanine and chaconine, but in healthy consumer potatoes they are found in quantities notably below the maximum levels. Therefore, this paper summarizes only the data on the nutritional properties of potato and their effect on human health.
Bibliografija: str. 26-28.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: Krumpir -- Nutritivni sastojci -- Prerada krumpira -- Fitokemikalije -- Zdravlje