Gnojidba vinogradarskih tala - Gluhić, David (2019)
Vinova loza je dugogodišnja drvenasta kultura te za ostvarivanje visokih i kvalitetnih prinosa grožđa treba voditi brigu o plodnosti tla. Za pravilnu procjenu plodnosti tla potrebno je prije podizanja nasada napraviti analizu tla te utvrditi količinu hraniva u tlu (makro i mikro elemenata), pH vrijednost tla te količinu organske tvari u tlu. Isto tako, tijekom uzgoja vinove loze, preporuča se redovna kontrola plodnosti tla, nakon završetka berbe grožđa. Upravo je vrijeme nakon završetka berbe optimalno za kontrolu plodnosti tla, jer se na osnovi rezultata analize tla, sastavlja preporuka za jesensku gnojidbu u tlo, te folijarnu gnojidbu za slijedeću vegetaciju. Za popravak plodnost tla mogu se koristiti različita gnojiva (mineralna gnojiva, organsko-mineralna gnojiva, organska gnojiva, gnojiva na bazi mikroelemenata).
Grapevines are a long-standing woody crop and must be taken to ensure soil fertility in order to achieve high yield and quality grapes. In order to properly assess soil fertility, it is necessary to analyze the soil before new planting and determine the amount of soil nutrients (macro and micro elements), soil pH and the amount of organic matter in the soil. Also, during the cultivation of the vineyard, monitoring of soil fertility, after grape harvesting, is recommended. It is precisely the time after the end of harvest that is optimal for soil fertility control. Based on the results of soil analysis, could be complete recommendation for autumn soil fertilization and foliar fertilization for the next vegetation. Different fertilizers (mineral fertilizers, organicmineral fertilizers, organic fertilizers, microelement fertilizers) can be used to maintain a proper soil fertility.
Bibliografija: 7 jed.
Sažetak ; Abstact.
Keywords: Vinova loza -- Gnojidba -- Gnojiva