Studija kvalitete plodova više vrsta jagodastog voća tijekom skladištenja - Repajić, Maja; Markov, Ksenija; Frece, Jadranka; Vujević, Predrag; Ćurić, Duška; Levaj, Branka (2019)
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati fizikalno-kemijska i senzorska svojstva plodova više sorti kupina, jagoda, malina i borovnica uzgojenih u neposrednoj okolici Zagreba tijekom 7 dana skladištenja pri 4 °C u svrhu boljeg poznavanja svojstava sorti uzgojenih u Hrvatskoj. Shodno tome, 1., 4. i 7. dan skladištenja provedeno je određivanje topljive suhe tvari, pH vrijednosti, ukupne kiselosti, parametara boje (CIELab), tvrdoće pomoću teksturometra i senzorski je ocijenjena opća prihvatljivost, a mikrobiološka analiza provedena je samo 1. dan. Temeljem dobivenih rezultata pokazalo se da su se od svih ispitivanih vrsta voća borovnice pokazale najstabilnijima tijekom skladištenja te su senzorski dobro ocijenjene i to posebno sorta 'Duke' iz ekološkog uzgoja. Za druge sorte i općenito druge vrste, pozitivan utjecaj ekološkog uzgoja nije uočen. Među ispitivanim sortama kupina sorta 'Thornfree' se pokazala najstabilnijom, a sorta 'Tulameen' je bila najstabilnija i najbolje senzorski ocijenjena sorta malina. Jagode nisu pokazale zadovoljavajuću stabilnost tijekom 7 dana skladištenja, pri čemu se sorta 'Joly' pokazala najboljom do 4. dana skladištenja. Općenito, uspoređujući sorte koje su se u pojedinim vrstama istaknule kao najbolje primjećuje se da su imale visok udio topljive suhe tvari i nižu ukupnu kiselost te da se za jagodu i malinu preferirala svjetlija boja i srednja tvrdoća plodova, a za kupinu i borovnicu tamnija boja te tvrđi plodovi. Rezultati mikrobiološke analize upućuju na potrebu za primjenom strožih higijenskih mjera tijekom berbe i rukovanja voćem.
The aim of this study was to examine the physical, chemical and sensory properties of several cultivars of blackberries, strawberries, raspberries and blueberries grown in Zagreb area during 7 days storage at 4 °C in order to gain better knowledge of properties of cultivars grown in Croatia. Therefore, on the 1st, 4th and 7th day of storage the determination of soluble solids, pH, total acidity, color parameters (CIELab), firmness using the texturometer and sensory evaluation of overall acceptance was carried out, while microbiological analysis was performed only on the 1st day. Based on the obtained results, blueberries showed the greatest stability during storage of all examined fruit types and they were sensorially good graded, particularly cultivar 'Duke' from organic breeding. Positive influence of organic breeding was not observed for other cultivars and for all fruit types in general. Among examined blackberry cultivars, cultivar 'Thornfree' proved to be the most stable, while 'Tulameen' was the most stable and the best sensory graded raspberry cultivar. Strawberries did not show satisfactory stability during 7 days of storage, with the 'Joly' as the best cultivar till the 4th storage day. Generally, comparing the cultivars that have been highlighted within each fruit type, they had high soluble solids content and lower total acidity, and that brighter color and medium fruit firmness were preferred for strawberry and raspberry, while darker color and firmer fruit were beneficial for blackberry and blueberry. The results of microbiological analysis indicate that more strict hygiene measures during harvesting and fruit handling are required.
Bibliografija: str. 79-81.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: Bobičasto voće -- Borovnice -- Jagode -- Kupine -- Maline -- Fizikalno-kemijska svojstva -- Senzorska svojstva -- Skladištenje