Primjena endofitnih Fusarium gljiva za poboljšanje rasta vinove loze - Jelenić, Jelena, agronomka (Array, 2019)
Endofitni organizmi se sve više primjenjuju u ekološkoj proizvodnji i zaštiti biljaka. Najčešće se radi o gljivama i bakterijama koje se apliciraju na biljke kao biološka sredstva za poboljšanje rasta i otpornosti na biljne bolesti. U našem istraživanju preliminarno smo ispitali utjecaj dva izolata gljive Fusarium solani na porast vinove loze sorte Kardinal i Lavalle. Vinova loza je tretirana sa suspenzijom gljive u stadiju pupa. Dva mjeseca nakon umjetne infekcije izmjerene su karakteristike vinove loze: dužina stabljike te dužina, širina i broj listova. Utvrđen je značajan pozitivan utjecaj endofitnih gljiva na dimenzije stabljike i lista. Zaključili smo da endofitne gljive pozitivno djeluju na ukupno zdravstveno stanje biljke što indirektno smanjuje mogućnost pojave bolesti jer su biljke otpornije.