Pogodnost standardnog sortimenta jabuke u uvjetima ekološke proizvodnje - Tomaš, Vesna (Array, 2019)
Posljednjih deset godina svjedoci smo klimatskih promjena uslijed djelovanja različitih štetnih utjecaja na okoliš. U poljoprivrednoj proizvodnji rješenja se sve više traže u ekološkoj proizvodnji koja se temelji na korištenju metoda koje ne ometaju prirodne zakone te ne djeluju štetno na agroekološki sustav kao ni na zdravlje ljudi. S obzirom na velike troškove sadnje novog sortimenta prilikom prelaska na ekološku proizvodnju, cilj ovog istraživanja je bio utvrditi osjetljivost standardnih sorti na glavnu bolest jabuke, mrljavost lista i krastavost ploda (Venturia inaequalis), u sustavu ekološke zaštite u usporedbi s kontrolom tj. ne tretiranim djelom pokusa. Drugi cilj je bio utvrditi učinkovitost ekološkog tretmana na otpornom ili tolerantnom sortimentu jabuke. Dvogodišnji rezultati istraživanja pokazali su da su sorte 'Elshof' i 'Elstar' pokazale najmanju osjetljivost plodova na krastavost u ekološkom tretmanu ali i u usporedbi sa svim ostalim standardnim sortama u istraživanju. Od tolerantnih sorti najvišu otpornost je pokazala sorta 'Enterprise'. Sorta 'Priam' se također pokazala kao pogodna sorta za ekološki uzgoj i zadržala je stabilnost priroda u obje istraživane godine.