Utjecaj različitih šećera i citokinina na mikropropagaciju kupine sorte 'Reuben' - Kereša, Snježana (Array, 2019)
Cilj istraživanja bio je utvrđivanje protokola za mikropropagaciju kupine sorte 'Reuben'. Vegetacijski vršci izolirani su aseptično pod stereomikroskopom iz aksilarnih pupova i postavljeni na medij za uspostavljanje kulture (EM). Na mediju za proliferaciju (PM) ispitivan je utjecaj šećera u dvije varijante: s dodanih 30 g L-1 saharoze ili 20 g L-1 glukoze + 10 g L-1 saharoze. Da bi se utvrdila optimalna vrsta i koncentracija citokinina za mikropropagaciju, u drugom pokusu ispitano je 5 tretmana: 6-benzilaminopurin (BAP) u koncentracijama 1 mg L-1 i 0,3 mg L-1, meta-topolin (mT) u jednakim koncentracijama te kao kontrola, medij bez hormona. Zakorjenjivanje in vitro provedeno je u dvije varijante, na mediju s dodanom indolil-3-octenom kiselinom (IAA) u koncentraciji 1 mg L-1 i na mediju bez hormona. Najveći broj izdanaka po eksplantatu (2,6) dobiven je na mediju s 1 mg L-1 BAP-a, ali su oni ujedno bili najkraći. Najdulji izdanci dobiveni su na mediju s 0,3 mg L-1 BAP-a ili mT kao i na mediju bez hormona. Postotak zakorjenjivanja bio je viši (61%) na mediju za zakorjenjivanje bez hormona. Aklimatizacija je bila uspješna i iznosila 92%-95%, ovisno o mediju za zakorjenjivanje.