Uzgoj, mjere njege i održavanja pelargonija - Židovec, Vesna (Array, 2019)
Pelargonije (Pelargonium zonale i P. peltatum) spadaju među najomiljenije balkonske lončanice. Postoji velik broj kultivara različitih boja cvatova, a izvrsno podnose osunčane položaje. Cilj ovog rada je prikazati taksonomsku pripadnost i porijeklo dviju komercijalno najvažnijih vrsta, način njihovog uzgoja te mjere njege i održavanja u primjeni. Rod Pelargonium pripada porodici Geraniaceae, a potječe iz Južne Afrike. Vrste uobičajene u komercijalnom uzgoju najčešće se razmnožavaju vegetativno iz reznica, premda mogu i generativno iz sjemena. U uzgoju i primjeni traži osunčano mjesto, blago kiseo supstrat, redovitu prihranu i umjereno zalijevanje. Najčešće se koriste kao balkonske lončanice, a predstavnici roda su među najprodavanijim za primjenu na otvorenom.