Stanje i perspektiva proizvodnje žitarica i uljarica u Republici Hrvatskoj - Iljkić, Dario, agronom; Kranjac, David; Zebec, Vladimir, agronom; Varga, Ivana, agronomka; Rastija, Mirta; Antunović, Manda; Kovačević, Vlado, agronom (2019)
Poljoprivredna proizvodnja u Hrvatskoj, općenito, ima važan značaj pri čemu biljna proizvodnja čini više od 50% ukupne poljoprivredne bruto proizvodnje. Najveću ulogu imaju žitarice i uljarice čija proizvodnja dominira u Panonskoj regiji s naglaskom na njen istočni dio. Cilj ovog rada je prikazati zasijane površine, ostvarenu proizvodnju i vanjskotrgovinsku razmjenu kukuruza, pšenice, ječma, soje, suncokreta i uljane repice tijekom petnaestogodišnjeg razdoblja (2003. - 2017.) u Hrvatskoj. Od ukupnih obradivih površina u analiziranom razdoblju žitarice (kukuruz, pšenica i ječam) zauzimaju oko 60% obradivih površina, a uljarice (soja, suncokret i uljana repica) oko 13%. Analizom podataka utvrđen je trend smanjenja površina pod žitaricama, naročito kukuruza, dok su uljarice pokazale trend rasta pri čemu su površine soje i uljane repice u zadnje tri godine gotovo udvostručene. Pristupanje Republike Hrvatske jedinstvenom tržištu Europske unije pozitivno je utjecalo na povećanje neto izvoza žitarica i uljarica. Prosječni volumen neto izvoza žitarica i uljarica za pet godina članstva u EU se više nego utrostručio u odnosu na prosjek predpristupnog perioda promatranog od 2003. do 2013. godine. Domaće cijene žitarica i uljarica prate trendove cijena na jedinstvenom tržištu uz stabilan razvoj nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju.
Agricultural production in Croatia has great significance whereby plant production makes more than 50% of total agricultural gross production. The most important role have cereals and oilseeds crops whose pro- duction dominates in the Pannonian region with an emphasis on its eastern part. Aim of this study was to shown harvested area, production and foreign trade of six most important field crops during fifteen-year period (2003 – 2017)in Croatia. During analysed period cereals (maize, wheat and barley) occupies about 60 % while oilseed crops (soybean, sunflower and rapeseed) about 13% of total arable land. Analysis of the data showed a trend of decline in cereal’s harvested area, especially for maize, while oilseeds showed a growth trend. Soybean and rapeseed areas almost doubled in the last three years. The accession of the Republic of Croatia to the unique European Union market has had a positive effect on the increase in net exports of cere- als and oilseeds.
Bibliografija: str. 70-71.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: Poljoprivredne površine -- Žitarice -- Uljarice -- Cijene -- Izvoz; Hrvatska