Žuta kukuruzna sovica (Heliocoverpa armigera Hübner) važan štetnik duhana u Hercegovini - Rotim, Nino (Array, 2019)
Duhan (Nicotiana tabacum L.) je dulje od dva stoljeća predstavljao dominantnu poljoprivrednu kulturu u Bosni i Hercegovini. Tradicionalno se proizvodio u Hercegovini gdje je dugo vremena bio najvažnija gospodarska djelatnost. Poznat je velik broj različitih štetnih organizama koji ugrožavaju proizvodnju duhana. Određene vrste štetnika napadaju presadnice duhana unutar zaštićenih prostora dok su pojedine ograničavajući čimbenik njegova uzgoja na otvorenom polju. Posljednjih godina u Hercegovini kod uzgoja duhanu na otvorenom polju velike štete čine gusjenice žute kukuruzne sovice. Njihova masovnija pojava uočena je 2012. godine kada su velike štete osim na duhana zabilježene u nasadima rajčice i paprike. Žuta kukuruzna sovica na duhanu oštećuje vegetativnu masu umanjujući prinos i kakvoću sirovine. Naročito velika oštećenja čini generativnim organima duhana i proizvođačima koji nastoje sačuvati sjeme potrebno za zasnivanje proizvodnje u narednoj vegetaciji.