Mikrobiološka kvaliteta kakaove ljuske - Doko, Kristina; Barišić, Veronika; Flanjak, Ivana; Jozinović, Antun; Babić, Jurislav; Ačkar, Đurđica (2019)
U ovom radu određena je mikrobiološka kvaliteta kakaove ljuske koja se dobiva kao nusproizvod u proizvodnji čokolade, nakon prženja kakaovog zrna. Kakaova ljuska je tretirana postupkom visokonaponskog električnog pražnjenja (VNEP) pri 40 i 80 Hz tijekom 15, 30 i 45 min u vodenoj suspenziji (pri koncentraciji kakaove ljuske 1,5 i 3,0 %). Istraživanje je pokazalo da je kakaova ljuska, iako je prije analize prošla termički tretman (prženje) jako opterećena mikroorganizmima, ali da se primjenom VNEP može reducirati broj enterobakterija. Naknadna obrada kakaove ljuske sušenjem pri 40 °C, međutim, uzrokuje oporavak mikroorganizama.
In this paper, microbial quality of cocoa husk, a by-product of chocolate production after roasting cocoa bean, was evaluated. Cocoa husk was treated by high-voltage electrical discharge (HVED) at 40 and 80 Hz during 15, 30 and 45 min in water suspension (at concentration of 1,5 and 3,0%). The research showed that cocoa husk, although it has been subjected to thermal treatment during roasting, is heavily loaded with microorganisms, but the number of enterobacteria may be reduced by HVED. Subsequent drying at 40 °C, on the contrary, enables revival of microorganisms.
Bibliografija: str. 26-27.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: Kakaova ljuska -- Mikrobiološka kvaliteta -- Enterobakterije -- Aerobne mezofilne bakterije -- Kvasci -- Plijesni