Pravni položaj FinTech društva na tržištu kapitala u Republici Hrvatskoj - Tomić, Katica (Array, 2019)
Financijski sektor u Europskoj uniji suočava se s izazovima koji su nastali pojavom društava za razvoj financijske tehnologije poznatijih kao FinTech, koja osiguravaju alternativna rješenja zasnovana na digitalnim inovacijama i upotrebljavaju tehnologiju za prodaju financijskih proizvoda. FinTech društva mogu biti disruptivna za tradicionalne poslovne modele postojećih financijskih institucija, a prilagođavanje digitalizaciji podrazumijeva strukturne promjene u financijskom sektoru, suradnju među tržišnim sudionicima i usklađenost propisa i regulatornog nadzora kojima su obuhvaćeni i posebni oblici financijsko-tehnoloških inovacija. Digitalizacija financijskih usluga istodobno donosi i rizike vezane za cyber sigurnost, zaštitu potrošača i privatnost podataka kao i pojavu novih proizvoda koji mogu biti složeni, netransparentni, teško razumljivi i riskantni za potrošače, probleme koji se tiču predugovornog informiranja potrošača, nepotpune informacije o rizicima povezanim s novim financijskim proizvodima i nadzor nad njihovom distribucijom. U ovom radu upoznat ćemo se s pojmom te poslovnim modelima FinTech društva, izazovima i rizicima s kojima se susreću potrošači financijskih usluga temeljenih na financijsko-tehnološkim inovacijama kao i analizirati pravni položaj FinTech društva u hrvatskome pravnom sustavu razmatrajući hrvatsko zakonodavstvo i njegovu primjenu na FinTech poslovne modele. Tako ćemo doći do odgovora je li hrvatsko zakonodavstvo odgovarajuće i regulira li (u svemu) sve aspekte vezane za društva koja se koriste inovativnim tehnologijama.