Postulati prava Europske unije u građanskom parničnom postupku : očekivanja nasuprot realnosti - Poretti, Paula (Array, 2019)
U hrvatskome su pravnom poretku određeni ljudskopravni standardi ukorijenjeni u praksu postupanja u građanskome sudskom postupku te se osjećaju njegovim sastavnim dijelom, premda su svoje izvorište imali u Europskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, a u novije vrijeme i u Povelji EU-a o temeljnim pravima. Iz toga se može zaključiti da proces europeizacije građanskoga parničnog postupka, koji se zbog rastućeg utjecaja Europske unije na nacionalni građanski parnični postupak tek počinje osvještavati, zapravo već dulje vrijeme traje. Velik doprinos integriranju postulata prava EU-a u nacionalne građanske parnične postupke daje razvoj sekundarnog prava u okviru pravosudne suradnje u građanskim i trgovačkim stvarima posljednjih godina. Uz to, bitna je uloga judikature Suda Europske unije te preuzimanja postupovnih pravila implementacijom pojedinih direktiva, koje unatoč svojoj materijalnopravnoj prirodi, takva pravila sadržavaju. Stoga, polazeći od Rewe-Comet doktrine 'postupovne autonomije' država članica, u radu se želi istražiti kako je europeizacija do sada (pre)oblikovala određena obilježja hrvatskoga građanskog parničnog postupka. Pri tome, ključno je pitanje na koje se želi odgovoriti – jesu li tako u funkcioniranju građanskog pravosuđenja u RH ostvareni preduvjeti potrebni za uzajamno povjerenje te pravosudnu suradnju s drugim državama članicama te zaštitu temeljnih ljudskopravnih standarda koje promiče pravo EU-a?