Socijalni rad u zdravstvu : pogled iz kuta socijalnih radnika zaposlenih u bolnicama - Milić Babić, Marina (Array, 2019)
Socijalni rad u sustavu zdravstva važan je segment formalnog sustava podrške, kako za same korisnike usluga zdravstvenog sustava tako i za članove obitelji pacijenata. Cilj ovog rada bio je istražiti doživljaj struke socijalnog rada u sustavu zdravstva iz perspektive socijalnih radnika zaposlenih u zdravstvu. Provedeno je kvalitativno istraživanje na namjernom uzorku socijalnih radnika zaposlenih u bolnicama. Podaci su prikupljeni primjenom polustrukturiranih intervjua i obrađeni metodom tematske analize te ukazuju na širok spektar uloga i poslovnih aktivnosti koje socijalni radnici obavljaju u svakodnevnom radu: informiranje, administrativni poslovi, savjetovanje, sudjelovanje u kriznim intervencijama te poduzimanje hitnih nezdravstvenih intervencija, individualni i grupni rad s pacijentima, suradnja s lokalnom zajednicom. Teškoće s kojima se socijalni radnici susreću sudionici opisu kroz: diskriminiran i hijerarhijski podređen položaj te loše uvjete rada. Zaključno socijalni radnici iznose preporuke za poboljšanje položaja socijalnog rada: unaprijediti suradnju s kolegama unutar sustava i šire, jačanje profesionalizacije socijalnog rada u sustavu zdravstva te tehnička i organizacijska unaprjeđenja.