Kajkavski svjetogled Božice Jelušić : pjesništvo kao ingeniozno sjećanje - Varjačić, Marijan (Array, 2020)
U pjesništvu Božice Jelušić estetske vrijednosti neodvojive su od *ethosa; njeno pjevanje upravo je jezik ethosa. Fran Galović, Ivan Golub i Božica Jelušič pjesnički su trolist bitno određen jezikom i zavičajem. Njihovo pjesništvo, međutim, nije zavičajno samo u isključivo sadržajnom nego i u smislu temeljnog iskustva svijeta. Lirika prirode Božice Jelušić bitno je ekološka, u izvornom značenju grčke riječi *oikos = kuća/dom; čovjek je u prirodi pri sebi samom.