Vertikala života za život na sceni : Ilir Kerni, nacionalni prvak baleta HNK Zagreb - Elezović, Slobodan (Array, 2019)
U svojoj 60. životnoj godini i s puna četiri desetljeća pripadanja umjetnosti, baletnoj umjetnosti kao najsloženijem i slojevitom plesno-scenskom umjetničkom izrazu, gospodin Ilir Kerni je, ukupnim svojim tvoračkim postignućima i razinama ostvarenja u svjetskim koordinatama, postao, prirodo, subjektom sustavnog pristupa i izabrane monografske građe kao poticaja za sve sustavnije i pažljivije pripadanje stvaralačkom životu i radu osobita čovjeka i Njegova svjetonazora s istaknutim estetskim koordinatama u pristupanju svojoj temeljnoj djelatnosti, plesno-scenskoj umjetnosti s rasponom njezinih stilova i obilatih izbora vrsta za uspješan start i jamačne visove u konačnici sustavnoga koreo-pedagoškog rada i izgradnje svake nove uloge, žarom debuta, svježinom i posvemašnošću elana, entuzijazma i punog kapaciteta u pristupu kao velikom jamcu za najviše domete i mogućnosti medjunarodnoga predstavljanja svojih kreacija diljem velikih zemalja i svjetskih umjetničkih scena u najvećim središtima baletne umjetnosti. Nastala fotomonografija je tek 'putokazni simbol' izraz naglasaka vrijednosti koje se kao uzor umijeća pripadanja izabranom poslu, pretvaraju u kategoriju najviše razine polazišne platforme za velike kreacije i, dostojno svemu tomu, mjesto u domaćoj i svjetskoj tvoračkoj umjetničkoj eliti.